Waarom wij denken dat ze een geweldig hulpmiddel zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

Zorgen voor de planeet is wat ons elke ochtend uit onze frisgewassen lakens doet opstaan. Dat is altijd zo geweest. En dat zal altijd zo blijven. Daarom steunen we op de natuur-gebaseerde oplossingen om mensen en de planeet te helpen de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken.

Traditioneel hebben wij mensen ‘grijze’ of kunstmatige oplossingen gebouwd, zoals betonnen waterkeringen. Maar dat is niet het enige antwoord. Op de natuur-gebaseerde oplossingen gaan over samenwerking met de natuur om mensen en de biodiversiteit voordelen te bieden. Zij omvatten de bescherming, het herstel of het beheer van ecosystemen op het land en in de zee. En ze worden steeds populairder omdat goed ontworpen oplossingen een bredere impact kunnen hebben dan die waarvoor ze zijn ontworpen. Meer biodiversiteit, koolstofopslag en waterkwaliteit kunnen hand in hand gaan met bescherming tegen overstromingen.

OP NATUUR-GEBASEERDE OPLOSSINGEN IN ACTIE :

Herstel of bescherming van bossen en wetlands

Deze habitats kunnen de waterstroom reguleren om gemeenschappen en land te helpen beschermen tegen overstromingen, bodemerosie en aardverschuivingen. Maar ze kunnen ook de biodiversiteit van planten en insecten vergroten, en daarmee de andere soorten die ervan afhankelijk zijn. Ze filteren het water dat van het land afstroomt en onttrekken koolstof aan de planten. En alsof dat nog niet genoeg is, bieden ze geweldige plekken om te bezoeken en te wandelen.

De natuur in de stad brengen

Wie houdt er niet van een groen dak? Het aanleggen van groene ruimten en het planten van bomen kan de gevolgen van hittegolven beperken, hevige regenval opvangen en vervuiling tegengaan. Maar ze zijn ook goed voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat is een van de dingen die we allemaal zijn gaan waarderen tijdens de pandemie.

Kusthabitats herstellen

Koraalriffen zijn niet alleen een lust voor de ogen van snorkelaars, ze beschermen kustgemeenschappen actief tegen stormvloeden. Het herstel of de bescherming ervan, samen met mangroven en zoutmoerassen, kan landerosie en de gevolgen van de stijgende zeespiegel helpen voorkomen. Maar sommige zijn ook bijzonder goed in het opslaan van koolstof. Een high five voor de mangroven de volgende keer dat je ze ziet.

“De natuur is onze grootste bondgenoot in de strijd tegen de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. En we kunnen ons alleen duurzaam ontwikkelen door ten volle rekening te houden met haar waarde. De natuur moet centraal staan bij de besluitvorming in het bedrijfsleven en bij de overheid. In het belang van mens en planeet”.

Nathalie Seddon, directeur van het Nature Based Solutions Initiative aan de Universiteit van Oxford en Ecover FERTILISE THE FUTURE jurylid.

VLAAMSE WETLANDS HERSTELLEN

Dankzij het Fertilise The Future herstelt Natuurpunt vijf stedelijke wetlands als klimaatbuffers en ‘groene airconditioning’ rond grote steden. Met de hulp van de Universiteit van Antwerpen monitoren ze de microklimaten en maken ze mensen bewust van de belangrijke rol die stedelijke wetlands kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering.