Het moment waarop we allemaal gewacht hebben.

Het was geen gemakkelijke taak, maar de jury heeft uiteindelijk 3 winnaars geselecteerd uit maar liefst 21 finalisten. Allemaal maakten ze indruk op ons met hun passie, toewijding en wetenschappelijke nauwkeurigheid. Meer dan eens wensten we dat onze financieringspot groter was, zodat we meer doelen konden steunen.

“Maar toen het erop aankwam, moedigden onze externe juryleden ons aan om na te denken over hoe we met onze financiering het grootste verschil konden maken. Waar heeft de natuur ons het hardst nodig?”

Applaus voor Natuurpunt in België! Zij herstellen vijf stedelijke wetlands als klimaatbuffers en ‘groene airconditioning’ rond grote steden. Met de hulp van de Universiteit van Antwerpen monitoren ze de microklimaten en maken ze mensen bewust van de belangrijke rol die stedelijke wetlands kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering.

The Floodplain Meadows Partnership in het Verenigd Koninkrijk herstelt 50 hectare uiterwaarden (overstromingsvlakte) in de Theemsvallei. Deze uitzonderlijke oude habitat kan overstromingsrisico’s helpen beheren, de waterkwaliteit verbeteren, koolstof opslaan, de landbouw ondersteunen en de biodiversiteit vergroten. Behoorlijk indrukwekkend.

In Duitsland transformeren Gut & Bösel drie hectare dennen-monocultuur in Alt Madlitz in een meersoortig agrobosbouwsysteem. Dit boeiende project heeft tot doel landmodellen te testen en te ontwikkelen die elders kunnen worden geïmplementeerd. Duurzame fruit- en notengewassen kunnen samen met inheems hout van hoge kwaliteit de bodem verbeteren en een waardevolle habitat creëren voor insecten en wilde dieren.

Wij groeten u en alle andere 773 kandidaten! Samen kunnen we de mouwen opstropen en blijven vechten voor de natuur.

Wetlands zijn natuur- en wildparadijzen en bieden vitale diensten om de klimaatverandering aan te pakken: van bescherming tegen overstromingen, tot voorzien in drinkwater, koolstofopslag en groene airco. Ze zijn de perfecte plek om van de natuur te genieten. Helaas worden ze ernstig bedreigd. 

Wetlands wasda?!

Groene, natte zones die dichtbevolkte gebieden beschermen tegen de klimaatverandering.