Wat voorafging
Wetlands kwamen de voorbije decennia steeds vaker onder druk te staan door bebouwing, ophoging, rechttrekken van beken en rivieren. Nochtans hebben ze een zeer belangrijke rol te spelen. Zowel bij overvloedige neerslag, maar ook bij lange periodes van droogte zijn deze wetlands van cruciaal belang.
Samen met Natuurpunt hebben we Wetlands4Cities op poten gezet. Het doel is om stedelijke wetlands verder te gaan ontwikkelen in Vlaanderen en deze in te zetten als natuurlijke klimaatbuffers om zo de effecten van de klimaatverandering in en rond Vlaamse steden tegen te gaan.
Naast de noodzakelijke focus op bebossing, zou er vanaf nu minstens evenveel grinta aan de dag gelegd moeten worden om het tijdperk van grote Vlaamse vernatting in te luiden.
Lander Wantens (Natuurpunt)
Hobokense polders
Droog, droger, droogst
Door de aanhoudende droogte van de laatste jaren vielen in de Hobokense polder de voorbije jaren meerdere plassen droog en daar willen we iets aan doen. Dit gebied wordt zo het eerste pilootproject waar we met Natuurpunt concreet actie ondernemen in een stedelijk wetland.
De komende jaren willen we extra water bufferen uit de omgeving en het gebied weerbaarder maken tegen lange droogteperiodes door extra water te laten infiltreren. Zo is het de bedoeling om niet vervuild oppervlaktewater uit de aangrenzende Leiegracht naar het gebied te transporteren. Via een ca. één kilometer lange leiding wordt water uit de Grote Leigracht gepompt naar een hoger gelegen zone in het natuurgebied waar het in de bodem kan dringen. Zo vullen we het lokale grondwatersysteem aan en wordt het maximale winterpeil elk jaar gegarandeerd.
Bovendien zullen de plassen en moerassen opnieuw onder water komen te staan en kan het overvloedige regenwater bij droge periodes met laag grondwaterpeil water ook ergens terecht. Win, win!
Handen uit de mouwen!
Naast het FTF fonds dat we opgericht hebben voor het financieël ondersteunen van dit project, staken we ook graag (letterlijk) de handen uit de mouwen. Zo maakten we heel wat ruimte vrij en geven we de kans aan nieuwe biotopen om verder te groeien.
Dankzij het Fertilise The Future herstelt Natuurpunt vijf stedelijke wetlands als klimaatbuffers en ‘groene airconditioning’ rond grote steden. Met de hulp van de Universiteit van Antwerpen monitoren ze de microklimaten en maken ze mensen bewust van de belangrijke rol die stedelijke wetlands kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering.