HET MECHELS BROEK ... ALS ONZE BROEKZAK

VERSLAG
Zilverreiger

WAT VOORAFGING

Het Mechels Broek was een natuurlijk deel van de loop van de Dijle en haar vertakkingen. Maar opkomende verstedelijking drong dit gebied uiteindelijk tussen de dijken, waardoor het Broek zijn verbinding verloor. “En die gaan we met de steun van Ecover proberen te herstellen”, klinkt de Natuurpunt-conservator strijdvaardig. Fertilise The Future vestigt hier alle hoop op een pomp die gezond Dijlewater over de dijk het Broek in zal duwen – op de plaats waar zij eeuwen geleden reeds communiceerden.

Kenners van het gebied: gebiedsconservator Tony Van den Broeck en Natuurpunt-projectmanager Lander Wantens.

DE DIJLE OMARMT OPNIEUW HET MECHELS BROEK

FLIRTEN MET DE GRENS

We wandelen over een aangelegd dijkje, dat in het Broek de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant scheidt. Via deze verhoogde rode loper krijgen we een ideaal vergezicht op wat er zich aan weerskanten afspeelt. En dat is best wat.

Enkele grote groene zones omzomen de Brabantse plas, die nu nog uitsluitend wordt aangevuld door regenwater. “De kwaliteit daarvan is niet optimaal. Het is te zuur, waardoor we niet de gewenste vegetatie hebben”, vertelt de gids. “Nu groeien hier allerlei grassen, die we onder andere kort houden door te maaien en robuuste maar zachtaardige galloway-oerrunderen in te zetten.”

HOTSPOTS VAN BIODIVERSITEIT

“Zo proberen we ruimte te creëren voor andere plantensoorten. Die trekken op hun beurt dan weer verschillende insecten aan … die op het menu staan van vogels en amfibieën. Een lesje voedselketen dus! Met de verhoopte instroom van Dijlewater zal de biodiversiteit hier snel toenemen”, verzekert hij ons.

En zo bereiken we de plek waar hét allemaal moet gebeuren. In een bocht van de dijk tussen Dijle en Mechels Broek spotten we inderdaad nog reliëfsporen van historische beekjes. En die hoopt het project nieuw leven in te blazen door de connectie met de Dijle te herstellen. Met alle ecosysteemdiensten die daaruit voortvloeien.

“MET DE STEUN VAN ECOVER VERBINDEN WE HET MECHELS BROEK OPNIEUW MET DE DIJLE.
ZO HERSTELLEN WE HET BESTAANDE WETLAND DAT EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE LEVERT TEGEN KLIMAATVERANDERING.”
Tony Van den Broeck, Natuurpunt gebiedsconservator Mechels Broek