Al meer dan 40 jaar is het ons doel bij Ecover om positieve systeemverandering te creëren in de wereld van alledaagse producten. Vandaag de dag is het duidelijk dat we voor een enorme uitdaging staan – de plastic afvalcrisis.
Het is bemoedigend dat de recyclagepercentages stijgen, maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid nieuw geproduceerd plastic nog steeds exponentieel toe. Hergebruik moet hand in hand gaan met recycling om het plasticprobleem aan te pakken. Merken – niet consumenten – moeten de verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van een systeem dat een materiaal gebruikt dat honderden, zo niet duizenden jaren nodig heeft om af te breken voor één enkel gebruik.
Daarom hebben we het ‘Refill Report‘ besteld, waarin de barrières voor hervullen worden onderzocht en wordt nagegaan wat merken en winkeliers kunnen doen om hervullen onder de aandacht te brengen.
“Waarom zouden we een bestaande fles smelten om een nieuwe fles te maken, als we al een fles hebben?”
We werken al jaren met de nieuwste recyclagetechnologieën, maar onze echte passie ligt in het opnieuw waarde geven aan plastic en het aan het werk zetten ervan. Waarom zouden we immers een fles smelten tot een nieuwe fles als we al een fles hebben?
In 1989 boden we voor het eerst manieren aan om onze Ecover-flessen te hervullen en vandaag hebben we meer hervulproducten dan ooit. De afgelopen paar jaar hebben we proeven gedaan met onze hervulmachines in grote supermarkten, waardoor meer mensen kunnen hervullen.
Hoewel dit een grote vooruitgang is, worden de meeste van onze producten nog steeds verkocht in plastic flessen voor eenmalig gebruik. In het beste geval worden ze gerecycleerd. Dit moet beter.
Maar hoe? Alleen door samenwerking.
“Het gebruik van eenmalige verpakkingen is het gevolg van een wegwerpcultuur gesteund door een van de meest geoptimaliseerde industriële processen van deze tijd – op ons eentje kunnen we dit niet veranderen.”
Tom Domen, Ecover
Daarom sloegen we de handen in elkaar met winkeliers, supermarkten, leveranciers van hervulsystemen, experten in logistiek, designers, actiegroepen en gedragsspecialisten. Samen willen we de ‘Refillution’ ontketenen. Als we van het hervullen van verpakkingen terug een gewoonte kunnen maken, kan dit ook een aanzet zijn om hergebruik in het algemeen (kledij, huisraad, elektronica,…) een boost te geven.
We hopen dat de inzichten in dit rapport anderen helpen om van hergebruik het nieuwe normaal te maken. Pas als we een beter inzicht krijgen in de redenen waarom mensen wel of niet hervullen, kunnen we het systeem veranderen.
De Refillution is begonnen.
Doe jij mee?