Wie wil zijn kleren verspillen? Ik niet.
Kleren horen niet wegwerpbaar te zijn, en we hebben er meer dan genoeg. De gevreesde minirok van de een is de geweldige date-night outfit van de ander, dus laten we delen.
Tweedehands is een goedkope en effectieve manier om fast fashion te bestrijden.

Hier volgen 3 (eenvoudige) ideeën om je kleding niet te verspillen. Simpel.

VERKOOP JE KLEREN ONLINE

Het was nog nooit zo eenvoudig om je kleren online te verkopen en ze een nieuw leven te geven.

Als je jouw kleding klaarmaakt om te verkopen, volg dan deze eenvoudige tips:

> Meet je kleding goed op om kopers een beter idee te geven van hoe het zal passen. Een meetlint is een essentieel onderdeel van de verkoopset.

> Fris het op. Zorg ervoor dat de kleren fris ruiken door ze op te hangen voordat je ze wegstuurt of ze te strijken als ze kreukelig zijn. Jouw kleding moet een goede eerste indruk maken.

> Repareer eenvoudige dingen zoals een afgevallen zoom of ontbrekende knoop

Vinted is bijvoorbeeld een geweldige plek om geweldige merken voor minder te kopen. Door tweedehands te kopen help je andere mensen om hun kleding niet te verspillen!

Tweedehands kledij doneren of kopen kan je bijvoorbeeld ook bij Oxfam of de kringwinkel.

RUIL

Vergeet niet dat indien kleding 9 maanden langer van de vuilnisbelt wordt gehouden de CO2-uitstoot met 30% afneemt (volgens WRAP). Dus als je die skinny jeans niet wilt, ruil dan met iemand die dat wel wil.

Kledingruil (ook wel swhising genoemd) is een geweldige manier om kleding langer mee te laten gaan, door ze te delen en te ruilen met vrienden, collega’s op het werk of mensen in je omgeving.

Neem zeker ook eens een kijkje bij swishing.be, een toffe organisatie dat swhishing ondersteunt en waar je zelf jouw eigen swhishing evenement kan opzetten!

Als je kleding meeneemt naar een ruilbeurs, zorg er dan voor dat deze schoon is.

KOOP MINDER

Ik kan niet praten over minder verspillen als we het niet hebben over de andere kant van de keten – minder kopen.

We verspillen meer omdat we veel meer kleren kopen dan een paar decennia geleden.

Kleding is goedkoper geworden, maar er worden dezelfde grondstoffen, energie en tijd voor gebruikt.

Volgens het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering zal de uitstoot van textielproductie tegen 2030 met 60% zijn toegenomen.

Laten we dus kieskeuriger zijn over de kleren die we in onze garderobe toelaten.

Stel deze vragen als je op het punt staat nieuwe te kopen.

> Kun je iets wat je al hebt repareren of upcyclen?
> Kun je wat je nodig hebt tweedehands kopen of via ruilhandel krijgen?
> Kun je iets huren via een van de groeiende apps en on demand diensten? Dit is een geweldige optie voor bruiloften, speciale gelegenheden of sollicitatiegesprekken.

Als je toch nieuw moet kopen, kun je dan een ethische versie kopen die duurzame materialen gebruikt, een transparante toeleveringsketen heeft of iets teruggeeft aan het milieu?

Het kan helpen om na te denken over ‘kosten per draagbeurt’ – 30 is waar je naar moet streven. Dus koop iets in de wetenschap dat je het (minstens) 30 keer zult dragen, want pas daarna heeft het zijn uitstoot bij het maken ervan terugverdiend.

Dit helpt ook als je overweegt meer uit te geven aan één kledingstuk dat je veel zult dragen, dan veel stukken te kopen en ze weinig te dragen.