Samen moeten we blijven vechten voor de natuur.

Midden in de Covid pandemie, geïnspireerd door het idee van een ‘reset’-moment, wilden we iets doen om de strijd voor onze planeet vol te houden. In de nasleep van het coronavirus wilden we niet dat al die innovatieve ideeën en milieuondernemers verloren zouden gaan. De klimaatcrisis gaat immers nergens heen.

Meer dan veertig jaar geleden lanceerden we een klein merk met grote ballen. Nadat we de schade van fosfaten aan waterwegen en waterleven hadden gezien, daagden we de status quo uit en ontwikkelden we een nieuw fosfaatvrij wasmiddel. Dus je ziet, we zijn altijd opgekomen voor de natuur. En we willen anderen helpen hetzelfde te doen.

Terug naar 2020. Zoals de meeste schoonmaakmerken verkochten we meer tijdens de pandemie. Dus hebben we het FERTILISE THE FUTURE fonds opgericht, waarmee we meer dan een half miljoen euro geven aan organisaties met ideeën om de klimaatcrisis te bestrijden. We zochten naar ideeën die niet alleen de natuur helpen, maar het ook versterken. Acties die samen met de natuur voordelen opleveren voor mens en biodiversiteit. Inclusief de bescherming, het herstel of het beheer van ecosystemen op het land en in de zee. Goed ontworpen acties kunnen een bredere impact hebben dan die waarvoor ze zijn ontworpen. Meer biodiversiteit, koolstofopslag en waterkwaliteit kunnen hand in hand gaan met bescherming tegen overstromingen.

Als merk is er een grens aan wat we kunnen bereiken. We werken aan het verminderen van onze koolstof- en plastic voetafdruk, zoals het gebruik van 100% gerecycleerde plastic flessen. Onze formules zijn ontwikkeld om hun impact op het milieu te verminderen, door het gebruik van plantaardige en biologisch afbreekbare ingrediënten. Maar we weten dat dit niet genoeg is. Daarom is het voor ons belangrijk om samen te werken met anderen die onze ambities en waarden delen. Daarom hebben we externe juryleden met milieukennis aangetrokken en kunnen we niet wachten om aan de slag te gaan met onze drie winnaars.

Alle drie de projecten hebben het opwindende potentieel om een echte impact te hebben die kan worden gemeten en elders kan worden herhaald. Op hen dus: The Floodplain Meadows Partnership in het Verenigd Koninkrijk, Gut & Bösel in Duitsland en Natuurpunt in België. En op iets positiefs dat uit al het tumult voortkomt.

HERSTEL DE STEDELIJKE WETLANDS

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.