De was. Of je nu alleen woont of een groot gezin hebt – we moeten het allemaal doen, toch? Ik ben gevraagd door de wasminnende jongens en meisjes van Ecover om wat eenvoudige ideeën en duurzame statistieken te delen om je te helpen je kleren minder te wassen. Wel, dit zijn mijn drie tips.

Onze gezamenlijke wasrekening en de planeet danken u!

WAS MINDER

Klinkt eenvoudig, niet? Soms betekent goed doen voor de planeet minder doen en ik ben het er helemaal mee eens om minder was te doen. Dus laten we nadenken over wat absoluut noodzakelijk is.

> Moet elk kledingstuk in jouw wasmand echt schoongemaakt worden?

> Kun je een kleine vlek er met een vochtige doek afwassen?

> Fris een jurk of jasje op door het naast de douche te hangen en de stoom het werk te laten doen.

> Zouden jouw kleren minder vaak gewassen moeten worden als je ze ophangt in plaats van op de grond laat liggen?

> Er spoelen minder microplastics de wereld in omdat ze vrijkomen door de wrijving in wasmachines en droogkasten. Minder wassen betekent minder kans dat deze microscopische stukjes plastic in zee spoelen.

> Bovendien bespaar je op energie, euro’s en verleng je de levensduur van je kledij als je jouw wasmachine minder vaak laat draaien, ka-ching!

Wist je dat volgens WRAP een verlenging van de levensduur van jouw kleding met 9 maanden de koolstofvoetafdruk met 30% vermindert?

WAS BETER

Bestrijd de CO2-uitstoot van uw wasmachine door slimmer te wassen. Hier zijn een paar eenvoudige manieren om jouw wasgewoonten te veranderen ten gunste van de planeet. Het is iets wat we allemaal thuis kunnen doen.

> We weten allemaal dat we op 30 graden moeten wassen, want dat maakt wel degelijk verschil. Een draai van 10 graden omlaag van 40 graden bespaart 60% van het energieverbruik (volgens de Energy Saving Trust).

> Stap over op een duurzame energieleverancier. Het kost 2 minuten en is een van de meest effectieve manieren om jouw uitstoot thuis te verminderen. Doe de test via deze link.

> Droog jouw kleren niet in de droogkast. Er komen meer microplastics bij vrij, het is duur en je kleding verslijt sneller.

> Was fijne was met de hand zodat de wasmachine niet bijna leeg draait. Zo gaan je kleren ook langer mee.

WAS WIJZER

Als je weet hoe je je kleren moet wassen en verzorgen, gaan ze langer mee. Je hoeft minder te kopen, wat je ook geld bespaart.

> Leer wat die rare symbolen op kledinglabels betekenen en, dit is het belangrijkste, houd je eraan.

> Wist je dat er tot 700.000 microplastic deeltjes (volgens Fashion Revolution) vrijkomen uit de synthetische kleding in onze kledingkasten telkens als we de was doen en dat meer dan 50% van al onze kleding microplastics bevat?

Deze microplasticdeeltjes worden nu op elke vierkante meter op aarde aangetroffen, van ijsbergen tot de diepste delen van de oceaan. We willen voorkomen dat er in de toekomst deeltjes in onze waterwegen terechtkomen. Je kunt dit doen door jouw kleding in een fijnmazige zak te doen die de deeltjes opvangt.

> Verminder de impact van microplastics door (bij vervanging) kleding te kiezen die gemaakt is van natuurlijke vezels zoals linnen, biologisch katoen en lyocell (houtpulp) in plaats van synthetische vezels zoals rayon, acryl en polyester. Geen microplastics? Geen probleem voor het zeeleven!

WAS MET ECOVER

Ecover wasmiddel bevat plantaardige bestanddelen die kleding langer doen meegaan. Natuurlijk bestrijdt het moeilijke vlekken, maar het doet dit vooral op een zachte manier waardoor jouw kleuren herleven en je vezels langer goed blijven.

Dus hoe langer je jouw kledij in gebruik houdt, hoe langer ze uit de vuilnisbelt blijven.

En dat is een goede zaak voor iedereen.

DIT IS NIET ZOMAAR DE WAS DOEN

Draag je kleren over & over & over & over & over & over over & over & over & over …